Tips Kurangkan Kesan Regangan Semasa Hamil

12:49 PM

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

Semasa mengandungkan Alam, saya tidak tahu tentang kesan regangan (stretch mark) langsung. Sehinggalah minggu ke 18, saya lihat bawah perut saya seperti merekah-rekah. Hampir saya histeria. Serius kesan regangan itu menakutkan. Mungkin sebab pertama kali.

Selepas itu, apa lagi, saya terjah farmasi dan Watson mencari krim/losyen. Hampir 4 krim dan losyen saya sapu pada perut saya setiap malam. Bio-Oil, Butter Cream Palmer, VCO dan Olive Oil. Gila tak? Alhamdulillah. Kuranglah sedikit kesan regangan tu sepanjang kehamilan. Maksudnya, tidaklah bertambah teruk. T__T Nangis!

Apa itu strech mark?

Gambar ihsan Google.

Gambar di atas sebagai contoh. Stretch mark bukan saja di kawasan perut saja tau. Kadang-kadang di bahagian peha. Sebab semasa mengandung berat badan kita bertambah, perut pun membesar, jadi kulit pun akan meregang. Selalunya ibu-ibu hamil mesti mengalami kesan regangan seperti ini. Jika dari awal dikawal dan dielak, mungkin kesan regangan tu tidak lah teruk dan mudah untuk dirawat selepas bersalin nanti.

Lagi satu kesan regangan juga terdapat pada mereka yang lose weight. Apabila lemak-lemak hilang dalam proses kuruskan badan, kulit-kulit yang selama ini meregang menjadi kecut dan meninggalkan kesan-kesan regangan. (Itu sebab pentingnya pengambilan ESP dalam set kurus Shaklee, tapi ini cerita lain, Hihi.)

Jadi, untuk adik-adik bakal ibu sekalian, akak suka nak kongsi tips dan panduan untuk adik-adik dalam mengurangkan kesan regangan semasa hamil. Sebaiknya kita kawal sebelum merawat. Prevention is better than cure, omputeh cakap. :-)

Sebaik-baiknya, dah masuk 2 bulan tu, adik-adik dah boleh sapu krim pencegahan kesan regangan. Pastikan kandungan krim/losyen ada mengandungi vitamin E yang cukup bagus dalam merawat masalah kulit. 

Pati aloe vera atau lidah buaya juga boleh mencegah terjadinya kesan regangan.Selain dari itu, minyak zaitun dan minyak kelapa dara juga boleh digunakan untuk mencegah kesan regangan pada perut dan peha. 

Caranya, sapukan pada perut dan peha selepas mandi pagi dan petang. Insya Allah kesan regangan dapat dielak atau jika ada pun tidak seteruk mana.

Minum air kosong secukupnya untuk mengelakkan kulit menjadi kering. Sebaik-baiknya 2-3 liter sehari atau ikut berat badan. Berat badan/30 = jumlah air yang perlu diminum. Makan buah-buahan, yogurt dan minum susu segar pun boleh mengelakkan terjadinya kesan regangan.

Elakkan minuman berkafein. Sebab ianya akan mengeringkan kulit. Kulit yang kering akan memburukkan lagi kesan regangan atas kulit kita.

Adik-adik boleh juga mengamalkan body scrub atau lulur badan pada bahagian kesan regangan supaya sel kulit mati pada bahagian itu dapat ditanggalkan dan parut dapat dikurangkan.

Insya Allah, kesan regangan dapat dicegah atau dikurangkan. Yang penting, konsisten dan selalu amalkan. Sebaiknya semasa hamilla kita dah prevent supaya selepas bersalin nanti, kesan regangan tidak begitu teruk dan mudah dirawat.

Juga, akak sangat-sangat cadangkan sekiranya adik-adik nak alternatif dari Shaklee, adik-adik boleh:

<3 Mengambil Protein ESP dan Vitamin C setiap hari

<3 Menyapu bahagian stretchmark dengan Vitamin E

<3 Mengamalkan Collagen Powder Shaklee untuk mempercepatkan pembaharuan dan keanjalan kulit dari dalaman..

Jika tidak mampu mengambil kesemua yang dicadangkan, bolehlah mencuba sekurang-kurangnya salah satu daripada Protein ESP, Vitamin C atau Vitamin E.

Disamping itu, jangan lupa minum air kosong sekurang-kurangnya 2-3 liter untuk memastikan kulit adik-adik lembap dan sihat.

InsyaaAllah, jika diamalkan dengan konsisten, bukan saja dapat membantu mengurangkan kesan stretchmark, malahan sangat membantu mengekalkan kesihatan kulit adik-adik secara keseluruhannya.

Untuk pertanyaan atau pesanan produk Shaklee, boleh email akak terus pada amizuraida @ gmail dot com atau whatsapp Amyz 013 713 0042.

Semoga panduan ini dapat membantu adik-adik menghadapi kehamilan dengan baik dan mudah-mudah saja. :-)

Salam sayang dari akak;
xoxo
Amyz
~yang baik berterusan~

You Might Also Like

0 comments