Pulihkan Badan Selepas Bersalin

1:30 AM

Disebabkan saya baru saja lepas melahirkan anak, jadi elok juga saya kongsikan bagaimana caranya memulihkan badan selepas bersalin. Apa yang perlu dibuat sepanjang tempoh berpantang.

Yang penting, selepas bersalin, ibu perlu banyak berehat. Iyalah, banyak tenaga dan darah yang mengalir sewaktu proses melahirkan. Berehat perlu untuk memulihkan kembali tenaga dan badan dapat dipulihkan.

Selain itu, ibu boleh amalkan cara di bawah untuk memulihkan badan selepas bersalin. :-)

1. Urutan
Urutan mampu menigkatkan pengaliran darah, memulihkan kekejangan otot, dan membolehkan lebih banyak oksigen disalurkan ke tubuh. Apabila aliran darah berjalan lancar, ia apat mengelak dari masalah lenguh, sengal, pening dan sakit-sakit badan. Badan menjadi lebih segar, sihat dan mengurangkan kelesuan.

2. Lulur atau skrub badan
Sebahagian ibu yang mengalami perubahan hormon semasa hamil biasanya akan mengalami perubahan warna kulit termasuk kulit menjadi lebih hitam. bahagian yang hitam termasuk leher, perut, ketiak, tumit, paha atau ada juga sebahagian tubuhnya hitam. Dengan menggunakan lulur atau scrub badan anda dapat mengembalikan kehitaman tersebut, tubuh menjadi lebih halus, lembut, sihat dan sekaligus dapat mencerahkan semula warna kulit anda.

3. Pemakaian bengkung
Pemakaian bengkung yang kemas dan ketat membantu mengembalikan bentuk badan dengan cepat serta mengekalkan posisi yang baik terutama bagi ibu yang menyusukan bayi. Bengkung berfungsi untuk mengelakkan kemasukan angin sejuk pada liang perut serta memudahkan pengeluaran angin panas dan kotor menerusi ikatan barut dan ubat yang sempurna. Bengkung juga digunakan untuk membantu mengempiskan perut dan bahgaian berlemak yang terdapat pada paha dan punggung.  

4. Mandian
Jenis-Jenis mandian seperti mandi bunga, mandi rempah, mandi lulur, mandi dedaun dan mandi susu dipercyai dapat membuang angin dalam badan serta memberi kepanasan pada badan di samping dapat mengecutkan rahim, membersihkan vagina, melancarkan perjalanan darah, menyegarkan badan dan memberi tenaga pada tubuh.

5. Bertungku
Bertungku dikatakan dapat membantu memecahkan lemak, mengecutkan rahim dan organ yang bengkak akibat bersalin serta mengembalikan tubuh kepada keadaan asal. Tungku dibakar dan dibalut dengan daun serai, lengkuas dan pandan kemudian dilapis dengan kain. Bertungku perlu dilakukan selama sejam atau sekurang-kurangnya sejam.

6. Spa di rumah
Rawatan spa tentunya rawatan kecantikan dari hujung rambut hingga hujung kaki. Para ibu boleh mendapatkan khidmat rawatan spa secara eksklusif di rumah bagi rawatan selepas bersalin dan penjagaan ibu dan bayi dengan bidan yang berpengalaman.

Jangan pandang remeh kepada fasa pemulihan ini. Memulihkan diri selepas bersalin adalah sangat penting supaya badan kembali sihat bertenaga. Tinggalkan segala kerja, rehatkan diri anda, manjakan diri anda dalam tempoh pemulihan ini supaya badan anda betul-betul bersedia untuk memikul lebih banyak tanggungjawab sebagai isteri dan ibu.

Jangan lupa ambil supplemen untuk membekalkan nutrisi yang cukup untuk memulihkan badan ibu selepas bersalin. Apa lagi kalau bukan, Set kesihatan ibu berpantang/bersalin Shaklee. :-)

Amyz!
Kaunsultasi kesihatan anda.

Hubungi saya untuk tingkatkan taraf kesihatan anda.
email : amizuraida@gmail.com
sms/whatsapp : 013 713 0042

You Might Also Like

0 comments